Kunci Jawaban

20 Latihan Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 9 SMP Kurikulum Merdeka Semester I, Ada Kunci Jawaban

Simak 20 latihan soal dan kunci jawaban sumatif mata pelajaran Bahasa Inggris untuk kelas 9 SMP/MTs semester I Kurikulum Merdeka.

Editor: Tiara A. Rizki
Freepik
ILUSTRASI belajar Bahasa Inggris - Simak 25 latihan soal dan kunci jawaban sumatif mata pelajaran Bahasa Inggris untuk kelas 9 SMP/MTs semester I Kurikulum Merdeka. 

TRIBUNNEWSBOGOR.COM - Simak 20 latihan soal dan kunci jawaban sumatif mata pelajaran Bahasa Inggris untuk kelas 9 SMP/MTs semester I Kurikulum Merdeka.

Ada 20 soal pilihan ganda yang tersedia, beberapa di antaranya ada yang berkaitan dengan teks atau dialog tertentu.

Latihan soal sumatif ini bisa dipakai sebagai persiapan menghadapi Penilaian Tengah Semester (PTS), Penilaian Akhir Tahun (PAT), Ujian Akhir Semester (UAS).

PAT, PTS, maupun UAS sendiri merupakan kegiatan yang dilakukan di setiap tahun ajaran untuk mengukur pencapaian kompetensi seluruh peserta didik.

Perlu dicatat, kunci jawaban dalam artikel ini hanya bersifat sebagai referensi dan bahan belajar.

Agar siswa mampu menguasai materi, siswa tetap harus belajar sungguh-sungguh, dan apabila masih belum ada yang dipahami, sebaiknya segera berdiskusi dengan guru.

Kurikulum Merdeka yang diterapkan di Indonesia menekankan pada pengembangan kompetensi siswa melalui pendekatan yang lebih fleksibel dan terintegrasi.

ILUSTRASI Belajar Bahasa Inggris
ILUSTRASI Belajar Bahasa Inggris (Freepik)

20 Latihan Soal Bahasa Inggris Kelas 9 SMP/MTs Kurikulum Merdeka Semester I

The text is for questions 1 to 2.

To : All the students of SMPN 2 Yogyakarta
You are required to pay the school fee before the final test. The test will be held on April 22nd – 25th 2017.
Those who can’t fulfill the requirement will not get the test card, except you meet the headmaster.

The final test committee

1. What is the announcement about?

A. The announcement to get the final test card
B. The final examination
C. The test will be held six days
D. The requirement is for the staff in the school

Jawaban: A

2. “………. to pay the school fee before the final test………..”
The underlined word has the same meaning with….

A. Requirement
B. Get something
C. Payment
D. Storage

Jawaban: C

3. Halimah : I will give my father a new trousers as a gift.
Fia : ... I think it’s better if you buy him a suit.

A. I disagree with you
B. I agree
C. I don’t know
D. I completely understand

Jawaban: A

Baca juga: Kunci Jawaban Bahasa Inggris Kelas 11 SMA Kurikulum Merdeka Hal. 34: Paola Merills Instagram Photo

Baca juga: Kunci Jawaban Bahasa Inggris Kelas 12 SMA Semester 1 Kurikulum Merdeka Hal. 32: Match the Phrases

4. Rinto : I don’t feel well. I’m having a headache.
Saisya : You should go to the doctor.
Anton : I don’t think that’s a good idea. Just take a good rest and drink a lot of water, Rinto.
The underlined sentence expresses....

A. sympathy
B. possibility
C. agreement
D. disagreement

Jawaban: D

5. Arrange the following sentences to make a good procedure of charging your handphone.
1. Remove the charger by pulling out from your hand phone.
2. Wait until the battery icon appears on the screen.
3.Connect the charger to your hand phone, the flash symbol on the charger plug must face upward.
4. Charge the battery approximately 5 hours or until the battery icon indicates that the battery is fully charged.

A. 3-2-4-1
B. 3-4-1-2
C. 1-2-3-4
D. 4-3-2-1

Jawaban: A

6. Agnes turns down the volume of his television. It doesn't disturb her brother.
Below are some possible combinations of clauses that express the purpose, except...

A. Agnes turns down the volume of her television in order not to disturb her brother
B. In order to avoid disturbing her brother, Agnes turns down the volume of her television
C. Agnes turns down the volume of her television so that it doesn't disturb her brother
D. Agnes turns down the volume of her television because it doesn't disturb her brother

Jawaban: D

7. She did'nt reply to my text. I tried to call her.
Below are some possible combinations of the clauses, except...

A. She didn't reply to my text so that i tried to call her
B. Because she didn't reply to my text, i tried to call her
C. She didn't reply to my text for i tried to call her
D. She didn't reply to my text order to make me call her

Jawaban: D

Baca juga: 28 Latihan Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 8 SMP Semester I Kurikulum Merdeka, Plus Kunci Jawaban

Baca juga: Kunci Jawaban 23 Latihan Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 8 SMP Semester I Kurikulum Merdeka

ILUSTRASI Mata Pelajaran Bahasa Inggris (English)
ILUSTRASI Mata Pelajaran Bahasa Inggris (English) (Pexels.com/Djordje Vezilic)

The text is for number 8-10

COLD BREAKER
LIKE YOU NEVER FEEL ANY COLD

Fast relief fot:
Congestion
Runny nose
Coughs
Headache
Fever

Availabe in every store in Indonesia

Stay Away Flu

1. Temporarily releives nasal congestion due to the common colds, heavy fever or other upper respiratory allergies, or associated with sinusitis
2. Temporarily relieves these symptoms due to heavy fever (allergic rhintis):
a. Runny nose
b. Seezing
c. Itching of the nose or throat
d. Itchy, watery eyes
3. Temporarily restores frees breathing trough the nose

Directios
Do not take more than 4 doses in any 24 hour period

Adults and children over 12 years: 4tsp every 4 hours
Children under 12 years: 2 tsp every 4 hours
Children under 6 years: ask doctor

8. Based on the text, we know that both medicines are for treating...

A. Flu
B. Ayesore
C. Stomachace
D. Typhoid

Jawaban: A

9. The word "releive" found in the text has the same meaning as...

A. Break the pain
B. Lessen the pain
C. Replace the pain
D. Keep away the pain

Jawaban: B

10. How many maximal doses can be given to someone who is using this product in any 24 hour period?

A. 6
B. 4
C. 3
D. 2

Jawaban: B

11. Wita: Ani is a diligent student, I'm sure she will pass the examinations with flying colors.
Cely: I think so.
From the above dialogue, we know that ....

A. Ani agrees with Cely's opinion
B. Wita agrees with Ani's opinion
C. Cely agrees with Wita's opinion
D. Wita disagrees with Cely's opinion

Jawaban: C

Question to 12-14
Read the dialog to answer questions

Denisa: Karla, good afternoon
Hana: Hi Del,
Denisa: How is the competition today?
Hana: Thank God, I made it.
Denisa: Oh my Goodness, Congratulations!
Hana: Thank you, you are one of my friends who always supports me.
Denisa: Two thumbs up for you, winning a gold medal at the national Pencak Silat competition is cool.
Hana: Thank you. Let's meet this weekend for lunch, my treat.
Denisa: With pleasure. May I go with Anggi?
Hana: Yes, sure.
Denisa: alright. I hope __________.
Hana: Amen. See you soon.
Denisa: See you!

12. Why would Hana invite her friends at the weekend?

A. Hana congratulates Karla for her achievement
B. She wants to celebrate her success with her friends
C. She would take part at Pencak Silat International Tournament
D. She is the second winner of The Pencak Silat International Tournament

Jawaban: B

Baca juga: Kunci Jawaban: 20 Latihan Soal Sumatif Bahasa Inggris Kelas 11 Kurikulum Merdeka Semester I

Baca juga: 21 Latihan Soal dan Kunci Jawaban Sumatif Bahasa Inggris Kelas 11 SMA Kurikulum Merdeka Semester I

13. Hana has to improve her skill after the competition to ... her title.

A. get
B. defend
C. protect
D. guarantee

Jawaban: B

14. What is Denisa doing?

A. Taking part in Pencak Silat International Tournament
B. Going with Anggi to the meeting point
C. Asking the result of Hana's competition
D. Apologizing for being absent in Hana's game

Jawaban: C

15. Teacher : “Siti please prepare your best for the competition, will you? ......... Good luck!”
Siti : “I hope so too, Ma’am. Yes, I’ll do my best”

A. of course
B. I hope you don't join the competition
C. Thanks
D. I hope you win the first prize too

Jawaban: D

16. Dafa : What do you think if children watch TV before they go to school?
Dhio : ........ Children must not watch TV before they go to school.

A. I agree
B. I don't agree
C. They should watch TV after school
D. They may watch TV whenever they want

Jawaban: B

The text is for number 17 - 18.

To: Sasha
Wish you all the best on your seventeenth birthday
Love,
Ryan

17. What is the purpose of the text?

A. To tell the reader about her activities
B. To ask Ryan to come to her birthday party
C. To congratulate Sasha about her birthday party
D. To persuade Sasha to buy some product

Jawaban: C

18. Who is celebrate the birthday?

A. Ryan
B. Sisi
C. Sasha’s friend
D. Sasha

Jawaban: D

19. Tania : I've got a terrible headache.
Lana : ...

A. You should take a rest
B. You should go to the dentist
C. You should go to the garden
D. Why you don't sleep?

Jawaban: A

20. Situation: Jenna has just got the first prize in “balap karung” to celebrate Kartini Day.
Renna congratulates her.
What does Renna says to congratulate Jenna?

A. Thanks, I will do the best
B. Congratulations, Amanda!
C. Congratulate to Amanda
D. Sure, good luck!

Jawaban: B

Artikel ini telah tayang di TribunPontianak.co.id dengan judul 45 SOAL BAHASA INGGRIS Kelas 9 Semester 1 Kurikulum Merdeka 2024 Beserta Kunci Jawaban Sumatif

Rekomendasi untuk Anda
Ikuti kami di
AA

Berita Terkini

© 2025 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
All Right Reserved